28 lokakuuta 2021

"Rikollista käytöstä somessa"

Malin viranomaiset ovat pidättäneet maan väliaikaisen parlamentin varapuheenjohtajan Issa Kaou N'Djimin. Häntä syytetään "rikollisesta käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa".

Imaami Mahmoud Dickon vävy Issa N'Djim on toiminut aikaisemmin presidentti Ibrahim Boubacar Keïtan kaatamiseen osallistuneessa oppositioliike M5-RPF:ssa. Elokuussa 2020 vallan kaapannut sotilasjuntta nimitti N'Djimin joulukuussa väliaikaiseen lainsäädäntöelimeen, joka valitsi hänet neljänneksi varapuheenjohtajakseen. N'Djim tunnetaan sotilasjuntan johtajan ja väliaikaiseksi presidentiksi toukokuussa 2021 julistautuneen Assimi Goïtan kannattajana, mutta hän on arvostellut kovin sanoin edellistä väliaikaista presidenttiä Bah N'Dawia ja tämän pääministeriä Moctar Ouanea sekä kesäkuussa 2021 pääministeriksi nimitettyä Choguel Maïgaa.

Issa N'Djim pidätettiin sen jälkeen kun hän oli arvostellut Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowasin edustajan Hamidou Bolyn karkotusta radioasema Joliban kuvaamassa videossa. N'Djimin mukaan Malin hallituksen olisi pitänyt toimia asiassa varovaisemmin diplomaattisia kanavia pitkin. Hän syyttää videolla pääministeri Maïgaa vastuuttomasta toiminnasta ja vastakkainasettelun kärjistämisestä Ecowasin kanssa. Ratkaisuna ongelmaan N'Djim näkee kyvyttömäksi kuvailemansa Maïgan erottamisen.

Presidentti Goïta on jo aikaisemmin varoittanut N'Djimiä tämän puheista ja uhannut häntä väliaikaisesta parlamentista erottamisella. N'Djimin kannattajat ovat vedonneet parlamentaariseen koskemattomuuteen, mutta on epäselvää, koskeeko se ilman vaaleja valittuja "parlamentaarikkoja". Malilaiset poliitikot ovat tuominneet pidätyksen ja he pitävät sitä sananvapauden loukkauksena. Sanomalehti Le Pays näkee tapauksen merkkinä pääministerin lisäksi myös presidentin hupenevasta kannatuksesta.

PS Syyttäjä vaatii Issa Kaou N'Djimille kolmen kuukauden vankeusrangaistusta "julkisen rauhan häiritsemisestä". Hän pysyy vangittuna joulukuun alkuun määrättyyn oikeudenkäyntiin saakka.

Lähteet: Jeune Afrique 27.10.2021, Maliweb 27.10.2021, 28.10.2021, Le Pays 28.10.2021, RFI 29.10.2021.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti