20 lokakuuta 2021

Malin hallitus on valmis neuvotteluihin terroristien kanssa

Malin väliaikainen hallitus on antanut maan islamilaisen neuvoston HCI:n tehtäväksi käydä neuvotteluja muslimiterroristien kanssa. Neuvotteluosapuoliksi on nimetty Malin pohjoisosassa toimivan jihadistijärjestön Groupe de soutien à l'islam et aux musulmans johtaja Iyad Ag Ghali ja sen kanssa maan keskiosassa liittoutuneen Katiba Macinan johtaja Amadou Koufa.

Hallituksen uskontoministerin Mamadou Konén mukaan tavoitteena on löytää kompromissi sisällissodan lopettamiseksi. Neuvottelujen sisältöä ei vielä ole määritelty, mutta siitä voi antaa osviittaa Katiba Macinan kanssa Nionon piirissä maaliskuussa 2021 neuvoteltu tulitaukosopimus. Siinä jihadistit myönsivät liikkumisvapauden alueen väestölle ja aseistetuille dozo-metsästäjille. Vastineeksi terroristeille luvattiin naisten huntupakko, uskonnollinen zakat-almuvero ja Katiba Macinan qadi-tuomarien toimeenpanema "perinteinen oikeusjärjestelmä". Tämä tulitauko on sittemmin rikkoutunut.

Neuvottelut eivät ole vielä alkaneet, mutta HCI:llä on ennestään yhteydet Maghrebin al-Qaidaan kuuluvien terroristijärjestöjen kanssa. Tiedossa ei ole, miten jihadistien johtajat suhtautuvat aloitteeseen. Malin kansainväliset tukijat kuten Ranska ovat jo etukäteen vastustaneet neuvotteluja.

PS Malin hallitus ilmoitti myöhemmin, ettei se ole ole antanut kenellekään virallista valtuutusta neuvotteluihin. Hallituksen omien lausuntojen pyörtäminen saattaa olla seurausta väliaikaisen hallinnon sisäisestä erimielisyydestä tai ulkomailta tulleesta painostuksesta.

Lähteet: RFI 19.10.2021, 20.10.2021, 22.10.2021.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti