30 lokakuuta 2021

"Eläköön Putin, alas Ranska!"

Malin hallituksen rahoittama L'Essor -lehti kertoo siirtymäkauden vallapitäjien tueksi järjestetystä joukkokokouksesta. Tuhannet ihmiset kokoontuivat perjantaina Bamakon Itsenäisyyden bulevardille tukemaan väliaikaista hallintoa. Malin ja Venäjän lippuja kantaneiden mielenosoittajien iskulauseissa ylistettiin Malin armeijaa, vastustettiin Ranskaa ja vaadittiin helmikuulle 2022 suunniteltujen vaalien lykkäämistä.

Mielenosoittajien kylteissä luki muun muassa "Putin, tie tulevaisuuteen", "Malin ja Turkin yhteistyö rauhan ja sosiaalisen koheesion puolesta", "Me päätämme, ei Ranska", "Rakkaat sotilaat, kansa on puolellanne. Koska Ranska on epäonnistunut, pyydetään Algeriaa, Egyptiä, Kiinaa, Turkkia ja Venäjää turvaamaan meitä". Siirtymäkauden pituudeksi vaadittiin iskulauseissa kolmea tai viittä vuotta.

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan tarkoituksena oli näyttää Ranskalle ja Länsi-Afrikan talousyhteisölle Ecowasille, että Malin kansa on presidentti Assimi Goïtan ja pääministeri Choguel Maïgan väliaikaisen hallinnon takana. Aktivistit syyttävät Malin heikosta turvallisuustilanteesta muslimiterroristeja vastaan maan pohjoisosassa taistelevaa Ranskan armeijaa, kansainvälisiä rauhanturvajoukkoja ja ranskalaista mediaa.

Lähteet: aBamako 29.10.2021, L'Essor 30.10.2021.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti