17 lokakuuta 2021

Bamako by night

Nuorten tyttöjen järjestäytymätön seksikauppa on kasvava ilmiö Malissa. Prostituoituja on ollut maassa aina, mutta nykyään he työskentelevät entistä avoimemmin Bamakon kaduilla, aukioilla ja toreilla. Perheistään vierautuneet 14-25 vuotiaat tytöt harjoittavat usein suojaamatonta seksiä, mikä levittää sukupuolitauteja ja muita sairauksia sekä aiheuttaa ei-toivottuja raskauksia. Ilmiön syynä pidetään köyhyyttä ja somen kautta saatuja nykymaailman vaikutteita. Sen seurauksia ovat tyttöjen avioitumisen vaikeutuminen, ristiriidat perheen ja yhteisön kanssa sekä yleinen moraalin löystyminen. Ratkaisuksi ehdotetaan valistusta ja prostituution sääntelyä.

Kuva: Wikimedia Commons

Valtion lehdistötoimiston Amapin toimittaja on haastatellut ilotyttöjä Bamakon yössä. Djikoronin kaupunginosassa jalkapallojoukkue Bamako Réalin harjoituskentän lähellä asiakkaita odottaa alkuillasta parikymmentä tyttöä paljastavissa mutta halvoissa asuissa. Heidän joukossaan on 17-vuotias Aminata, joka kertoo tekevänsä seksityötä elättääkseen itsensä, puolitoistavuotiaan lapsensa ja onnettomuudessa loukkaantuneen äitinsä. 

Aminata jätti koulun kymmenennellä luokalla raskauden takia. Hänen kumppaninsa kieltäytyi kaikesta vastuusta. Aminata ansaitsee joka ilta kymmenestä kahteenkymmeneen tuhanteen CFA-frangia (15-30 euroa). Hän on tietoinen sukupuolitautien vaarasta, mutta ei vaadi kondomia vakituisilta tai hyvin maksavilta asiakkailta. Aminata on kertonut äidilleen työskentelevänsä iltaisin ravintolassa. Hän toivoo löytävänsä työpaikan päästäkseen eroon seksityöstä.

Aminatan kanssa työskentelee 19-vuotias Rokia, joka on seitsemännellä kuulla raskaana. Hän elättää myös tulevan lapsensa isää, jolla ei ole vakituista työpaikkaa. Rokia lähti kolme vuotta sitten poikaystävänsä matkaan vanhempiensa luota Bamakosta. Vanhemmat eivät enää etsi häntä.

23-vuotias Ramata on työskennellyt Réalin kentän luona kuusi vuotta. Hän johtaa useampaa tyttöä ja vuokraa huonetta kolmen muun prostituoidun kanssa. Ramata antaa rahaa Bamakossa asuville vanhemmilleen, jotka tietävät mitä hän tekee. Hän on kolmas perheen seitsemästä lapsesta. Ramata ei kadu ammattiaan, mutta säästää rahaa yrityksen perustamiseen. 

Ramata vaatii asiakkaitaan käyttämään kondomia, koska hän on nähnyt tyttöjen kuolevan tauteihin. Ammatin varjopuolia ovat hänen mukaansa asiakkaat, jotka kieltäytyvät maksamasta, yömyöhään tapahtuvat rosvojen hyökkäykset sekä poliisit, jotka vaativat jokaiselta tytöltä 2000 CFA-frangia (kolme euroa) suojelurahaa. Monilla tytöillä ei ole henkilöllisyystodistuksia tai lupaa harjoittaa prostituutiota, ja eräät heistä ovat vasta 14-vuotiaita. Uusia yrittäjiä tulee kuitenkin koko ajan lisää.

Tyttöjen lähellä on pitkä ja roteva mies viinapullo kädessä. Puyoliksi esittäytyvä mies kertoo suojelevansa tyttöjä maksamattomilta asiakkailta, raiskauksilta ja ryöstöiltä. Jokaisen uuden yrittäjän on ensin maattava hänen kanssaan, ja tytöt antavat hänelle rahaa "kiitoksena suojelusta".

Faladién kaupunginosassa vanhan esiintymissalin luona asiakkaita odottaa kahdeksalta illalla 17-vuotias Wassa tovereineen. Kaksivuotiaan pojan äiti on työskennellyt prostituoituna puolitoista vuotta. Hän muutti Bamakoon kotiapulaiseksi vuonna 2016 ja tapasi sitten kotikylän tytön, joka opasti hänet seksityöhön. Wassa ansaitsee viidestä kymmeneen tuhatta CFA-frangia (8-15 euroa) illassa, enemmän kuin kotiapulaisena kuukaudessa. Iltaisin hänen pojastaan huolehtii myyjätär Sogonikon liikenneasemalla.

16-vuotias Oumou asuu vaatimattomissa oloissa vanhempiensa luona. Hän on joutunut alalle huumeita käyttävien kavereidensa mukana. Oumou reputti kolmesti peruskoulun päättökokeen ja nyt hänelle on tehty jo kaksi aborttia. Oumou ostaa rahoillaan vaatteita ja kauniita puhelimia. Vanhemmat luulevat, että hänellä on vain poikaystäviä.

Ouolofobougoun torilla on vilkasta kymmeneltä illalla. 14-vuotias N'Toma kertoo torin kaikkien prostituoitujen olevan lähiseudun kotiapulaisia. He tekevät kotitöitä päivällä ja seksityötä illalla. Torilla makuupaikkoina toimivat pellistä kyhätyt suojat. Teinit ansaitsevat kahdesta neljään tuhatta CFA-frangia (3-6 euroa).

N'Toma käyttää seksityöstä ansaitsemansa rahat kenkiin ja vaatteisiin. Näin hän voi lähettää kotiapulaisen palkkansa vanhemmilleen. N'Tomalle prostituutio "ei ole ongelma".

16-vuotias Djélika joutuu seksityön takia usein vaihtamaan työpaikkaa. Hän toimii kuitenkin mielummin prostituoituna kuin kotiapulaisena, koska seksityö on helpompaa ja siinä ansaitsee paremmin. N'Toma ja Djélika vakuuttavat, että he eivät harjoita suojaamatonta seksiä.

26-vuotias työläinen Modibo on vakituinen asiakas. Hän käy nykyään mieluiten torilla, jossa tytöt ovat nuoria ja halpoja. Naapurintytöt ovat erityisen hankalia, koska he ajattelevat vain naimisiin menoa.

Ohi kulkeva virkailija Moussa Diallo pitää ilmiötä häpeällisenä ja nöyryyttävänä. Hänen mielestään syynä on huono kasvatus. "Vanhemmat ovat epäonnistuneet tehtävissään, koska he eivät enää valvo lapsiaan. Ei riitä, että antaa lapsilleen ruokaa ja vaatteita, heitä pitää valvoa, kasvattaa ja opettaa moraalia." 

Diallon mukaan ennen vanhemmat olivat köyhempiä, mutta heidän lapsensa olivat paremmin kasvatettuja. Nuoret tytöt haluavat vain helppoa rahaa välittämättä seurauksista. Diallo kehottaa kotiapulaisten vanhempia lopettamaan alaikäisten lähettämisen pääkaupunkiin tai etsimään heille luotettavia holhoojia.

Lähde: Amap 15.10.2021(a), 15.10.2021(b)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti